Aktivnosti u trećem tromjesečju projekta „UČENJE JE ZABAVA“

U našem udruženju, tokom proteklog perioda, sa početkom od 01.09. ove godine započeto je izvođenje projekta ”Učenje je zabava” u okviru kojeg smo imali razne aktivnosti. Što je bitno za istaknuti jesu naše edukativne i kreativne radionice za djecu kojih je u ovom periodu realizirano 9 na slijedeće teme: saobraćaj, jesen, dječija prava, novogodišnji praznici, zima, zanimanja, proljeće, priroda I naša okolina, životinje, odijevanje i higijena tijela. Time su djeca učila kako sigurno učestvovati u saobraćaju, godišnja doba, jesenje plodove, neka od osnovnih dječijih prava, očuvanje okoliša, domaće i divlje životinje, održavanje higijena tijela i tome slično, a zatim su izrađivani kreativni radovi na spomenute teme čime smo poticali njihovu maštu, kreativnost, motoričke vještine, preciznost i ustrajnost u izvršenju zadataka.

Ovim projektom jedan od zadataka bio je i organizirati kreativne radionice za roditelje sa njihovom djecom, što je bilo nešto novo za njih i učestvovali su vrlo rado. U ovom periodu roditelji i djeca su izrađivali su okvire za slike od šperploče i papira u boji, ukrasne kutije od kartona i slamki, te slike od konca. Ovih sastanaka od početka realizacije projekta „Učenje je zabava“ bilo je devet, a slike možete pogledati na našoj facebook stranici I mi postojimo (We exist too).

Udruženje je pored ovih projektnih aktivnosti realiziralo i ostale redovne aktivnosti Udruženja.

Povodom dana osoba sa Down sindromom organizovali smo priredbu u Gradskoj sportskoj dvorani, gdje su učestvovala naša djeca kao i ostali gosti. U vezi sa prijedlogom za budžet, tj. uvrstavanje u budžet ostvarili smo saradnju sa općinskim načelnikom u vidu donacije u vrijednosti od 5000 KM, I ta sredstva su namjenska I mogu se koristiti samo za kupovinu kuće.

Također, 07.04. ove godine u prostorijama našeg udruženja imali smo posjetu I razgovor od strane asistenta ministra obrazovanja USK Adnana Krese, gdje smo razgovarali o uključivanje našeg udruženja u strategiju socijalne inkluzije djece sa posebnim potrebama.

21.05. 2015. Predsjednica našeg udruženja je prisustvovala sastanku u Bihaću na kojem je predstavljena spomenuta strategija.

Dana 02.06.2015. godine udruženje je realiziralo aktivnost izlet u prirodu, posjeta  “Stari grad” Velika Kladuša I organizovan je ručak u prostorijama kuće koju planiramo kupiti I za koju unazad dvije godine pokušavamo prikupiti sredstva.

Također u ovom izvještajnom periodu, posjetili su nas učenici iz naših srednjih škola , koji su se zainteresirali za rad udruženja, te su nam došli u posjetu u cilju upoznavanja sa našim radom i djecom, te kako nam mogu pomoći u budućnosti.

O ovim našim aktivnostima smo obavještavali javnost putem naše facebook stranice I mi postojimo.

Nadamo se da ćemo i u narednom periodu učestvovati na raznovrsnim sastancima i aktivnostim kako bi naša djeca stekla nova iskustva i poboljšalo se njihovo stanje u društvu, te ostvariti sve zacrtane aktivnosti našim projektom.

Translate »