Svijet obilježava 21. mart, Međunarodni dan Downovog sindroma

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. novembra 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan Downovog sindroma. Usvajanjem ove odluke UN iskazuju svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu. Datum 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma što je glavno obilježje osoba s Down sindromom. Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u posljednjih četrdesetak godina, osobe sa sindromom Down još su diskriminirane i suočene s predrasudama u obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neprimjerenim uvjetima.

Jedno od 650 novorođene djece rađa sa Down sindromom. Ovaj poremećaj nije moguća liječiti ili izmijeniti, a sprječava normalan mentalni i fizički razvoj djeteta.  Naziv “Down” potiče od imena engleskog doktora Johna Langdona Downa, koji je opisao ovaj poremećaj čak 100 godina prije nego je otkriven uzrok sindroma.  Down sindrom pogađa sve rase i nacije. Može se javiti u bilo kojoj porodici bez obzira na zdravstveno stanje roditelje, socijalnu ili ekonomsku situaciju ili način života.

Velikokladuško Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „I mi postojimo“ djeluje već gotovo pet godina, a osnovano je kao potreba za zaštitu i ostvarivanje prava djece i mladih s poteškoćama u razvoju općine Velika Kladuša. U Udruženju je osmero djece sa Down sindromom.

Udruženje „Radosti druženja“ roditelja djece i mladih s posebnim potrebama USK-a i Općine Bihać uz prigodan kulturno-zabavni program će danas obilježiti 21. mart, Dan downovog sindroma i ovo je ujedno određena vrsta centralne proslave ovog dana na području USK-a.

Između ostalih, kao gosti na priredbi, koja će biti održana u petak, 21. marta od 18:00h u Bihaću, nastupit će i članovi velikokladuškog Udruženja „I mi postojimo“.

Odvojite vrijeme na današnji dan i makar razmislite o onome što svako od nas može učiniti kako bi život osoba sa Down sindromom bio lakši, ljepši i veseliji.

Translate »