Arhiva

Svijet obilježava 21. mart, Međunarodni dan Downovog sindroma

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. novembra 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan Downovog sindroma. Usvajanjem ove odluke UN iskazuju svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu. Datum 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma što je glavno obilježje osoba s Down sindromom. Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u posljednjih četrdesetak godina, osobe sa sindromom Down još su diskriminirane i suočene s predrasudama u obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neprimjerenim uvjetima.

Jedno od 650 novorođene djece rađa sa Down sindromom. Ovaj poremećaj nije moguća liječiti ili izmijeniti, a sprječava normalan mentalni i fizički razvoj djeteta.  Naziv “Down” potiče od imena engleskog doktora Johna Langdona Downa, koji je opisao ovaj poremećaj čak 100 godina prije nego je otkriven uzrok sindroma.  Down sindrom pogađa sve rase i nacije. Može se javiti u bilo kojoj porodici bez obzira na zdravstveno stanje roditelje, socijalnu ili ekonomsku situaciju ili način života. (više…)

Pročitaj cijeli članak

Aktivnosti projektom „I ONI TO ZASLUŽUJU“

Ideja za ovaj projekt rodila se jos prije dvije godine kada smo obilazili teren. Postoji puno osoba kojima je potrebna pomoc, no nekoliko slucajeva izdvaja se iz svih ostalih. Rijec je o dvije porodice, cija su djeca redovni polaznici radionica Udruzenja. Predloženi projekt iznosio je 11.516,80 KM a odobrena sredstva su 4.500,00 KM. Ovim projektom obezbijeđena su sredstva za dvoje polaznika. Nabavljeni su lijekovi, te je uplaćen smještaj u internatu za jednog člana. Ova donacija izuzetno je bila od koristi ovim članovima.

 

https://www.facebook.com/WeExistToo

Pročitaj cijeli članak
Translate »