Arhiva

Novogodišnje druženje redovnih polaznika Udruženja

Povodom Nove godine u gradskoj sportskoj dvorani 29.12.2014. održat će se druženje redovnih polaznika Udruženja roditelja djece i mladih s posebnim potrebama „I MI POSTOJIMO“. Kao i svake godine, tako i ove donator za naše Novogodišnje paketiće je gosp. Maho Karajić koji se aktivirao sa svojim prijateljima i prikupio novce za novogodišnju proslavu i paketiće za naše polaznike. Pored samih paketića, ostala prikupljena novčana sredstva pomoći će Udruženju za tekuće troškove Udruženja (struja, voda, materija…), a riječ je o 1730 USD, odnosno 2.709,09 KM.

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo gosp. Mahi Karajiću na tome što svake godine se sjeti naših polaznika, kao i svakom donatoru ponaosob, a to su:

MAHO KARAJIĆ

A & C TRANSPORT COCO DURATOVIĆ

EAGLE TRANSPORTATION LLC ZLATKO BEGANOVIĆ

RIZAH SARAJLIJA

ADO RIZVAN

FERID ŠABIĆ

ALEN ŠABIĆ

JASMINKO FEXI KESEROVIĆ

SELMIR MUSTEDANAGIĆ

BEGO ELEZOVIĆ

SAMIR KESEROVIĆ

AMIR KESEROVIĆ

AZIZ SUVIC

EDO AHMETOVIĆ

DZEMAL AHMETOVIĆ

HANAN KURTIĆ

ENVER ĆATIĆ

MENSUR I DIJANA RAMIĆ

Pročitaj cijeli članak

Aktivnosti u prvom tromjesečju projekta UČENJE JE ZABAVA

U našem udruženju, tokom proteklog period, sa početkom od 01.09. ove godine započeto je izvođenje projekta ”Učenje je zabava” u okviru kojeg smo imali razne aktivnosti. Što je bitno za istaknuti jesu naše edukativne i kreativne radionice za djecu kojih je u ovom periodu realizirano 3 na temu: saobraćaj, jesen, dječija prava. Time su djeca učila kako sigurno učestvovati u saobraćaju, godišnja doba, jesenje plodove, neka od osnovnih dječijih prava i tome slično, a zatim su izrađivani kreativni radovi na spomenute teme čime smo poticali njihovu maštu, kreativnost, motoričke vještine, preciznost i ustrajnost u izvršenju zadataka.

Ovim projektom jedan od zadataka bio je i organizirati kreativne radionice za roditelje sa njihovom djecom, što je bilo nešto novo za njih i učestvovali su vrlo rado. Izrađivali su već poznate ukrasne vazne, zatim čestitke povodom nadolazećih praznika. Ovakvih sastanaka od početka realizacije projekta bilo je tri, a slike možete pogledati na našoj facebook stranici I mi postojimo (We exist too).

Udruženje je pored ovih aktivnosti učestvovalo na seminarima, okrluglim stolovima i sl. U cilju unapređenja udruženja ali i poboljšanja stanja djece sa teškoćama u društvu. Ostvarili smo suradnju sa Ministarstvom obrazovanja USK-a gdje smo prisustvovali radnom sastanku na temu Inkluzija djece sa teškoćama. Zatim u našem gradu sastali smo se sa članovima OSCE-a kako bi raspravljali o temi i pronašli rješenja kako graditi koheziju u lokalnoj zajednici Velike Kladuše, u okviru organiziranog okruglog stola.  Neke od aktivnosti koje bi još istakli je i naša posjeta vrtiću ”Kolibrić” povodom dana Dječije nedjelje i prisustvovanje priredbi povodom Dana državnosti koju je organizirala Prva osnovna škola.

O ovim našim aktivnostima smo obavještavali javnost putem naše facebook stranice I mi postojimo.

Nadamo se da ćemo i u narednom periodu učestvovati na raznovrsnim sastancima i aktivnostim kako bi naša djeca stekla nova iskustva i poboljšalo se njihovo stanje u društvu, te ostvariti sve zacrtane aktivnosti našim projektom.

Pročitaj cijeli članak

Početak projekta UČENJE JE ZABAVA

Već treću godinu za redom naše Udruženje provodi projekt pod pokroviteljstvo In Fondacije BL i Kinderpostzegelsa iz Holandije.

Cilj ovog projekta je socijalizacija, druženje i edukacija djece s teškoćma u razvoju, kao i razmjena mišljenja među roditeljima i usvajanje novih znanja.

Ovim projektom naše aktivnosti su slijedeće:

  1. Edukativne i kreativne radionice za djecu
  2. Kreativne radionice za djecu i roditelje
  3. Fakultetivni izleti, škole u prirodi

Projekt traje godinua dana od 01.09.2014 – 31.8.2015. i iznosi 3.620,30 eura. O napretku i aktivnostima projektom detaljnije možete vidjeti na našoj facebook stranici I mi postojimo (We exist too) .

„Projekat je podržan od strane In fondacije – fondacije za unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH.”

Pročitaj cijeli članak

Akcija prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju Centra za djecu s teškoćama u razvoju

Udruženje roditelja djece i mladih s posebnim potrebama „I MI POSTOJIMO“ Velika Kladuša obavještava sve građane općine Velika Kladuša kao i sve humane ljude da će počevši od 15.04.2014. godine vršiti akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu objekta za izgradnju Centra za djecu s teškoćama u razvoju. (više…)

Pročitaj cijeli članak

13.04.2013. Posjeta Udruge za djecu s teškoćama u razvoju „Zvončići“ iz Karlovca

Temeljem projekta koje je Ministarstva vanjskih i europskih poslova odbrilo Udruzi „Zvončići“, a koja  za za cilj ima razmjenu iskustava u radu s djecom s teškoćama u razvoju ovo Udruženje došlo nam je u službenu posjetu 13.04.2014. Posjeta je organizirana u prostorijama Gradske sportske dvorane , a cilj je bio razmjena iskustava između ova dva Udruženja.

Druženje je bilo ugodno i korisno, kao i iskustva koja smo razmijenili, a dio atmosfere i veselje možete

pogledati u našoj galeriji.

Pročitaj cijeli članak

Svijet obilježava 21. mart, Međunarodni dan Downovog sindroma

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. novembra 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. mart obilježava kao Međunarodni dan Downovog sindroma. Usvajanjem ove odluke UN iskazuju svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu. Datum 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma što je glavno obilježje osoba s Down sindromom. Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u posljednjih četrdesetak godina, osobe sa sindromom Down još su diskriminirane i suočene s predrasudama u obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neprimjerenim uvjetima.

Jedno od 650 novorođene djece rađa sa Down sindromom. Ovaj poremećaj nije moguća liječiti ili izmijeniti, a sprječava normalan mentalni i fizički razvoj djeteta.  Naziv “Down” potiče od imena engleskog doktora Johna Langdona Downa, koji je opisao ovaj poremećaj čak 100 godina prije nego je otkriven uzrok sindroma.  Down sindrom pogađa sve rase i nacije. Može se javiti u bilo kojoj porodici bez obzira na zdravstveno stanje roditelje, socijalnu ili ekonomsku situaciju ili način života. (više…)

Pročitaj cijeli članak

Aktivnosti projektom „I ONI TO ZASLUŽUJU“

Ideja za ovaj projekt rodila se jos prije dvije godine kada smo obilazili teren. Postoji puno osoba kojima je potrebna pomoc, no nekoliko slucajeva izdvaja se iz svih ostalih. Rijec je o dvije porodice, cija su djeca redovni polaznici radionica Udruzenja. Predloženi projekt iznosio je 11.516,80 KM a odobrena sredstva su 4.500,00 KM. Ovim projektom obezbijeđena su sredstva za dvoje polaznika. Nabavljeni su lijekovi, te je uplaćen smještaj u internatu za jednog člana. Ova donacija izuzetno je bila od koristi ovim članovima.

 

https://www.facebook.com/WeExistToo

Pročitaj cijeli članak

Udruženje „I mi postojimo“: Briga o djeci sa posebnim potrebama

Velikokladuško Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „I mi postojimo“ djeluje već gotovo pet godina, a osnovano je kao potreba za zaštitu i ostvarivanje prava djece i mladih s posebnim potrebama općine Velika Kladuša. Udruženje „I mi postojimo“ je jedino takve vrste na području općine Velika Kladuša, a neki od ciljeva Udruženja su zaštita i ostvarivanje prava na specijalnu brigu, pristup, odgoj, obrazovanje i druženje djece sa posebnim potrebama, zaštita i ostvarivanje prava na invalidninu i novčanu naknadu, buđenje svijesti o djeci sa posebnim potrebama, upoznavanje sa pravima djece s posebnim potrebama, te uključivanje djece u društveni život zajednice.
(više…)

Pročitaj cijeli članak

Projekti u 2014. godini

U Novoj 2014 godini krenuli smo u nastavak provođenja dva projekta iz  2013, kao i s realizacijom dva nova mala projekta u ovoj godini. Riječ je o projektu In Fondacije i Kinderpostzegelsa i projektu koji financira Ambasada Kraljevine Norveške u BiH u 2013/2014 godini. Projekt za prijevoz učenika financiran je od strane Raiffeisen Banke u iznosu od 1,000 KM, a projekat ZA SVU NAŠU DJECU „ZAJEDNO“ u istom iznosu financiran je od strane Općine Velika Kladuša. Projekat ZA SVU NAŠU DJECU „ZAJEDNO“ provodimo u partnerstvu sa Centrom za ranim rast i razvoj u Velikoj Kladuši, a riječ je o odlasku na teren, te edukaciji roditelja djece s posebnim potrebama.

Sve fotografije, vezano za aktivnosti koje provodimo možete pogledati u našoj galeriji.

Pročitaj cijeli članak
Translate »