Arhiva

Italija/Holandija

 

“Često su tražili da opišem kako je to odgajati dijete s poteškoćama – da bih time pomogla drugim ljudima, koji nemaju to jedinstveno iskustvo, da razumiju o čemu se radi.

To je ovako…Kada očekujete dijete to je kao da se spremate na neki prekrasan izlet – na primjer u Italiju. Kupite hrpu vodiča i napravite krasan plan. Koloseum. Michelangelov David. Gondole u Veneciji. Možda naučite koju talijansku frazu. Sve je to vrlo uzbudljivo.Nakon mjesec dana uzbudljivih priprema, stiže dan odlaska. Spremite torbe i krenete. Nekoliko sati kasnije, avion sleti. Dolazi stjuardesa i kaže: “Dobro došli u Nizozemsku!”. “Nizozemska?!?”, kažete vi. “Što ja radim u Nizozemskoj? Platila sam za Italiju! Mislila sam da sam u Italiji. Cijeli život sam sanjala da dođem u Italiju.” Ali, došlo je do promjene u redu letenja. Sletjeli su u Nizozemskoj i sad morate tamo ostati. Važno je da vas nisu odveli na neko strašno mjesto, odurno, prljavo, puno pesticida, gladi i bolesti. To je samo jedno drugačije mjesto. Tako morate izaći i kupiti nove vodiče. I morate naučiti sasvim novi jezik. I sresti ćete mnogo novih ljudi koje inače nikad ne biste sreli. To je samo drugačije mjesto. Ono je mirnije od Italije, manje blještavo nego Italija. I nakon što ste neko vrijeme tamo, zaustavite dah, pogledate oko sebe i počnete primjećivati da Nizozemska ima vjetrenjače… i Nizozemska ima tulipane. Nizozemska ima čak Rembrandta.Ali svi koje znate dolaze i odlaze u Italiju… i hvale se kako su tamo proveli prekrasno vrijeme. I do kraja svojg života govorit ćete: “Da, i ja sam tamo željela ići. To je ono što sam planirala.” I bol zbog toga neće nikad, nikad, nikad, nikad proći… jer je gubitak tog sna jedan jako jako važan gubitak.Međutim… ako potrošite svoj život jadikujući što niste bili u Italiji, nećete nikada biti slobodni da uživate u jednoj vrlo osebujnoj, vrlo dražesnoj stvari… u Nizozemskoj.”

 Klinika Mayo:

“Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta”

Pročitaj cijeli članak

Welcome to Netherlands

Možda ste se dosada susretali sa pričom „Dobrodošli u Nizozemsku“. Kroz jednu priču, jedan slikovit način opisan je život roditelja djeteta s posebnim potrebama. Mi koji (hvala Bogu) nemamo to iskustvo, možemo samo da se divimo svim onim roditeljima takve djece. Oni nikad ne odustaju, oni imaju srce kao kuću i bezgranično strpljenje. Nije lako svaki dan živjeti s boli znajući da vaše dijete ne može da živi kao sva ostala, znajući da neće osjetiti radost prvog poljupca, znajući da je velika mogućnost da će umrijet prije vas i još hiljade suludih misli. I još k tomu svemu živite u državi koja ne mari za takve. Ali i pored svega, taj roditelj je sretan kada mu dijete nauči da koristi kašiku i samostalno jede, kada nauči da napiše neko slovo, iako ne govori…. Teško je biti takav roditelj, a i oni najbolji reći će da je to ponos, da on zna cijeniti život više nego „mi“, da on zna biti na sitnicima zahvalan. Ovim sam samo htjela da vas uvedem u život jedne naše članice i njene majke. Pisat ću Vam o Almiri B., djevojci od 31 godinu sa Down sindromom, koja jako voli da se uređuje, koja voli muziku.

(više…)

Pročitaj cijeli članak

Održano novogodišnje slavlje Udruženja

Do sada, moglo bi se reći, već tradicionalno Udruženje roditelja djece i mladih s posebnim potrebama je održalo malo slavlje povodom novogodišnjih praznika.

Naše mališane i polaznike razveselili smo novogodišnjim paketićima koje je financiralo Udruženje, te paketićima koje su naši polaznici dobili od prijatelja iz Amerike kojima se ovim putem srdačno zahvaljujemo. Sve okupljene,  a posebno mališane razveselili smo dolaskom Djeda Mraza sa svojom kočijom, gdje su se mogli slikati i družiti.

Naše slavlje, pored Djeda Mraza uljepšao je i načelnik gosp. Mulalić koji je ovom prilikom predsjednici gosp. Pajazetović Umiji i članovima Udruženja dodjelio ključeve i ugovor za korištenje prostorije veličine 18m2 za potrebe rada Udruženja. Iako je prostorija jako mala, naš tim se obradovao ovoj prostoriji gdje ćemo moći raspoređivat vrijeme onako kako nama odgovara i sigurno kvalitetnije obavljati naš posao sa djecom, te suradnju s donatorima, suradnicima i svim ljudima koji žele pomoći rad našeg Udruženja. (više…)

Pročitaj cijeli članak
Translate »